Translate

21 May 2014

Interview jawatan Jurutera awam J41

Assalamualaikum....

Lamenye rase x berblog... Dah besawang sawang blog nie... Kesian rasenye...biasalah busy je manjang....

Hari nie bngun pagi tiba2 nak post pasal benda nie.... Interview ngan SPA u all!!! First time pigi... Dulu penah  gak dpt.. Tp untuk jawatan pembntu tadir SPM grade.... X pigi sebab tgh study diploma dulu... rasenye ada exam kot time tu.... Pastu ada lh dapt g exam PTD... First exam PTD 2012 after i abis degree u all... Sngt excited.. Siap beli buku/tip menjawap exam yg orang jual kat fb tu... Tapi x sempat baca n study...beli saje... Busy kot.... Keje kat opis melambak time tu... Kemudian dpt lagi plak exam PTD tapi 2013 plak.... Yang nie i x sempat pigi sebab time nie pakcik i meninggal... So i balik kg ziarah arwah... :(.....

Dan... Temuduga yang di idam2 dan yang ditunggu tunggu...temuduga J41 jurutera awam SPA Untuk kementerian kesihatan Malaysia.. Excited bangat deh... Serius teruja n feelingnye mcm dh dpt plk jwtan tu... W.t.fish x3.....


Nie surat d pnggil temuduga... Sekrng spa dah cnggih bkn saje surat by post... Sekali email dah ... Pastu x cukup bagi SMS lagi.... Sangt updated... Syabas SPA... Peweeet!!!... Hahaha... I kan tgh study master skunk nie...just nice panggil interview time i nak di hujung2 pengajian lagi i suke u all.... Btw siap bagi tau supervisor i dpt intvw SPA.. Die kate bagus lah pigilah.. Bukan nak halang ke apa.. Nak jugak dgr die ckp.. Eh u x boleh pigi.. U kene smbung PHd...glupp gilak!!!!... Hahaha

Hari yang di tunggu pun tiba.. I balik malam ke seremban.. I stay johor, batu pahat, parit raja..sbb balik malam... Hurm busy u all.. I tiap2 malam ada tuisyen... Almaklum lah student kene cari duit poket... Huhuhu... Keesokannya siap2 semua.. Intvw kul 1030.. Mak i dh bebel.. Kmu nak g kul brape nie... Dah lapan lebih... Excited lebih plak mak i...huhuhu.. Btw thank to mak n abah sebab banyak bagi sokongan, doa dan harapan kat anak die yg sorang nie... Hahah... Ok back to story.. Kul 930 i kuar.. Umah nak ke tmpt intvw dekat jer.. 10-15 min jer... Tu yang terhegeh2 tu...

Sampi tepat 1000... Tgk dh ade 4-5 orang dlm bilik tu..(kejadian di seremban ok) g kaunter dftar... Check nama semua dpat lah giliran ke 8... Kiranya mmg tmpat ke 8 tu patutnye 1030... Tapi delay sampi 1230... Benggang giler den... Yelah masa smpi tu baru calon ke-2 betapa lambatnye den menunggu.. Yg lain dh peluh2... Siap borak2... Ada tu nak tgk2 resume i lah baca file i lah.. I Siap bawak 2 fail ok.. Voke giler... Peduli apa... Semua sijil sek ren men dip deg master sumbat skli... Huhuhu... Over!!! Cnfirm yg lain anoyying... Xpe kakak abang ...itu i punya fail jgn jeles bnyak isi dlm tu.. Huhu

Sampi giliran i.. Perghh jantung semakin laju degupnya... Maklum lah first time gov intvw.. Masuk ketuk pintu dulu... Etika ok... Dengan je die cakap masuk... Bermulalah intvw..

Spa: sila duduk
Aku: letak file n duduk 
Spa: awak keje consultant TGTan.. Kenapa berhenti..
Aku: ( dalam hati.. Aish direct tnya ker... X nak tau background aku ker.. Dah down dah, mesti nak rushing sbb dh nak lunch time.. Pastu aq yg jadi mangsa.. Siot jer) ya saya berhenti setelah 1tahun bekerja.. Saya menyambung pengajian peringkat master...
Spa: kenapa nak sambung study, berapa gaji tgtan bagi awak
Aku: oh saya sambung stdy sbb sv saya beria2 nak saya smbung project final degree dulu.. Padahal x pun.. Aku je gedik nak smbung master.. Hihi... 
Spa: knpe nak keje kerajaan kenapa x furthure stdy phd.. Sv awak x suh smbung phd ker.. Kan ada funding dr KPM.. Pastu baru bleh awak jadi pensyarah...
Aku: ee(dalam hati bebel lagi... Aduh.. Cilap plak aq masuk kan master dlm intvw nie.. 80% soalan about master jer) damn... Aq pun cite... Sbnrnya saya kesian kan sv saya mintak sngt smbung master dgn die... Saya ckp bagi saya kerja dulu... Cukup setahun saya behenti n smbung master... So time tu rasenya dh smpi masa nak smbung... Tp skunk master dh peringkat thesis development.. Padhal lab baru ke abis... Hehek... Cite lagi nak jadi pensyarah kat ipta skunk nak kene ada pHD... I pun g tau lah tutor pun di bekukan... Nak jadi lect nak tunggu 4-5 tahun lagi... Sya dh semakin berumur.. Eleh baru 27... Nak tolong family smpai biler nak study jer...ayat kesian baek punya... 
Spa:awak bt apa pasal master
Aku: rawatan air sisa guna system anaerobik +aerobic.. (Panjang citenye malas nak cite....) bebel lah smpi diorng bosan...

Pastu soalan yng di tunggu tunggu.......

Spa: technical part pasal pengurusan sesuatu project.... Finally ade gak soalan yg related ngn kerja... 
Aku: bebel lah sepuas- puasnye...nak tau intvw nie 1/2 jam jer.... Hurm.. Dlm hati sekejapnye.. Diorng x suke aku ker...:(

Sebelum kuar biasalah tnya2 soalan kat spa... Pastu masa nak kuar g kat meja tu amik fail... Tnya lagi knpe senarai intvw ramai n nak pkai 14 jer... Die pun ckp rami yg layak.. So kite pnggil jer... Hancus harapan... Balik terus g kat kete... Menjerit u all.. mau xnye i rase x perform well kot.... Time  tu berharap agar master i pasal rawatan air tu ada lah related ngn KkM... Hurm

Mak abah tAnya camne intvw.. I ckp ok jer.. Mak nnti doakan orng dpt k.. InsyaAllah... 

Cite pasal keputusan.... Time result kuar i dpt tau masa outdoor activiti kat kerinci mount indonesia... Lebih kurang 12 tgh hari waktu indon nak menuju ke puncak kerinci... I pakai sim card indonesia + internet... Dpt pulak lah line kan time tu... Poket suar bergegar... I tgh penat2 mendaki tu.. Duduk jap tgk hp...dpt plak email...dri sPA time tu... x tgk abis (dlam hati rase, ya Allah mesti x dpt nie) Ayat pertama dr email.. X de plak sukacita ker dukacita ker...die tulis cam nie.....


Nie dpt result kt indon tau.... YaAllah bersyukurnya.... Menjerit lagi tu...orng lain semua x phm peduli apa kan... Calon simpnan... Dengan intvw yg i rasa down., tp mungkin berkat doa mak ayah kawan family n semua... Dapt calon simpanan dah cukup mengembirakan mak n abah....

Btw bukan i sorang tau dpt c.simpanan.. My BFF yang sama g kerinci mount... Yg beria2 ajk g mendaki tu pun calon simpanan...kami bersyukur sangt... Walupun bukan status berjaya... Tp... Simpanan Lantikan tu mmg dh cukup terharu dah..... 

Balik dr indonesia mak n abah amik kt lcct.. Time tu lah i bgi tau dpt calon simpanan.. Gembiranye diorang.... My dad pesara tentera... Die mmg nk ank die masuk sngt gov.... I pun nak... Orang ckp rezeki... Bgi i.. Rezeki dengan izin allah dan berkat doa mak abah... Tu yg penting....

To All... Tq sebb bagi dorongan dan doa yang x putus putus... (Feeling mcm dpt... Padahl simpanan je)... Xpe janji bukan dukacita... Skunk nie keep pray agar diterima masuk secepat mungkin.. Amin 


31 comments:

Nadirah Mohamad said...

laaa...calon simpanan jugak gomen jugak ke?

kekekek...dah panggil ke belum?

afindy kadir said...

Hurm baru je nie... Result kuar 1/5/14... Mau kene tunggu setahun baru diserap kot...huhuhu

Azzuhry Zafri said...

same goes with me....keep Doa

afend said...

Azzuhry intvw mana?

wan haq said...

salam,,mcmmana status tuan blogger,,,dari calon simpanan dan berjaya jadi penjawat awam ke??
hehe tq

afindy said...

Belum tuan.. rangkin jauh benor 126/145... ade rezeki adalah... :(

Anonymous said...

Salam.. Tau ke brapa Yg dh dipggl?? Thn nie ad pgmbiln ke?

afend said...

Anonymous: Opis mate saya dulu rangking 50+ dah selamat dh kat putrajaya tu... tp last hari tu kal baca thread dh 80-90 kot.. tunggu je lah... last 2016 kan.. ada masa lagi :(

Anonymous said...

Yeke.. Sbb dgr spa dibekukan kan..2 tnya.. Sy Pn calon simpanan gak..
In Shaa Allah..harap semua simpanan dpt..

nurrin lyza said...
This comment has been removed by the author.
suhaila R said...

Dpt ke?huhu

Afindy said...

Suhaila r... X de berita lagi pun d pnggil... Tp last month ada interview j41 untuk kementerian kerja raya.. Interview untuk jawatan sama cuma kementerian berlainan.. Hurm.. Ada rezeki pnggil lah tu...give up pun ada

Anonymous said...

slm.. mcm mna nak taw ranking simpanan tu?

Anonymous said...

STatus permohonan bg jawatan j41 spa8i mcm dh berubah..valid ke? sy punya status tidak hadir temuduga.

Pengembara Di Tanah Gersang said...

Bro..yg intebiu bru ni dh blh check..aku simpanan

Anonymous said...

Pengembara Di Tanah Gersang simpana lantikan nombor berapa daripada 40 calon? saya ke-12/40

Anonymous said...

Pengembara di Tanah Gersang
Dah boleh check? camne awk check?

Anonymous said...

Anonymous September 24
Camne awk cek please help me bukak web spa takde link pon

Anonymous said...

spa8i..masukkan pass dan id

Anonymous said...

semakan status cakap saya tak hadir temuduga padahal saya pergi kot huhu

Anonymous said...

bukan tu keputusan yang dulu2 nye ke???
*just nak kan kepastian*

Anonymous said...

sampai sekarang belum dapat check. berdebor betul

Anonymous said...

sama la saya..status tidak hadir temuduga.sy pegi kot temuduga tu..

Anonymous said...

Saya masih gagal jumpa sebarang link semakan keputusan temuduga kt portal spa. sabor jelah hahaha

Anonymous said...

Buka SPA8i. Login ID dan Password. Tengok belah kiri bawah sekali iaitu Semakan Permohonan. Klik link semakan. Tengok status urusan terkini iv

Anonymous said...

Dah tengok spa8i. Status tak hadir temuduga. Merepek tol haha

Anonymous said...

tu la..merepek betoi la.result dah keluar.dia tulis maaf maklumat tiada dalam urusan.

Anonymous said...

Pergi iv. tapi kt spa8i cakap tak hadir. result pulak dah keluar. tp dalam sistem cakap takde maklumat. kenapa macam ni..frust betol

faris firdaus said...

Dapat jadi calon simpanan Jurutera Awam j41 KKR..
Agak2 lame ke die panggil..

faris firdaus said...

Dapat jadi calon simpanan Jurutera Awam j41 KKR..
Agak2 lame ke die panggil.

Afend said...

Hurm tahniah semua.. Saya yg kkm nie dh nk setahun setengah x pnggil2... Lain kementerian lain lantikan die kot.. Rasenye kkr cept sebb jkr kn besar. Kkm nie nk tnggu umur 60 suh besara mak ai lame x terkate...intvw KKR hari tu pun x lps.. Ktenye kkr lain kkm lain. Padahal de je calon simpnn kkm masuk kkr.. Tah pape... Gud luck yg dpt lntikan.. N gud luck yg simpanan... Chill