Translate

08 December 2011

Cambodia Part 1

Alhamdullilah selesai sudah seminggu program UTHM di kemboja...banyak dugaan dan cabaran yang di harungi oleh kami 14 pelajar Kejuruteraan awam tahun Akhir sebelum menjejakkan kaki ke bumi kemboja... sebelum ini tarikh asal program adalah 5-11 nov sempena hari raya qurban namun disebabkan banjir di kemboja ianya terpaksa ditunda dan harapan ketika itu masikah ade peluang untuk aq dan rakan2 ke sane... syukur tarikh pembelian tiket telah dilaksanakan dan aq telah selamat kembali ke malaysia walaupun dengan keadaan yang kurang sihat...

7.00am (malaysia) meniggalkan Malaysia dengan pesawat air asia suasana pagi yg hening dan syahdu memberi seribu satu pengalaman yg amat berharga.


8.00 am (kemboja) dikemboja masa lewat 1 jam dari malaysia.. maksudnya sampai di kemboja kul8.00 pagi...tp waktu malaysia dah kul 9 cam tu.... sampai je di Phnom penh airport kami dah di duga... 2 beg luggage yg membawa beg kumpulan kami x sampai... jenuh menunggu...then en zul (pensyarah program) amik keputusan untuk biarkan imgrsen airport settlekan...

9.00 am - 4.00 pm melawat Genocide Museum- merupakan tempat sejarah sekse manusia kat situ.. di perintah @ ketunya pol pot x silap... mmg kejam giler, sian tgk gmbr mangsa yg di sekse even keluarga dieorg pn kene... reka bentuk buildingnya cam sek ade 3 tingkat.. setiap bilik ade sejarah tersendiri.. ade katil besi, ade tengkorak, tulang n macam2... meh tgk gmbar..



Pastu kami makan tengahari kat d'wau restoran... restoran malaysia... siap pasang tv 1 lagi... kelas gitu...


Killing Field - tempat dimana mangsa yg di penggal kepala semasa pemerintahan pol pot yng di campak bodynya kat dalam satu kawasan lubang secara bramai ramai.. tengkorang yg banyak disusun kat satu bangunan monumen khas untuk tengkorak... eee seram...tp best gak leh tgk tengkorak live... pastu ade satu pokok kat killing field nie bentuk die mmg menakutkan... mybe sebab dah slalu di puja kot... mayat kat c2 mesti x tenang kan... dah di campak beramai ramai dalm lubang tu... kalu kat malaysia nie maybe zaman jepun dulu kot... untunglah sekejap je jepun menjajah...




5 comments:

fizah said...

alhamdulillah...encik penulis pun selamat smpai mlaysia(wpun xsht)...smga cpt sht ye..:)

dolce_afend said...

still flue + batuk... ade bnyak part lagi nie....

Anonymous said...

menarik.....

pejalina said...

wooooooo.....gemmmmppppaaaakkkkkkk siiioooottttt

dolce_afend said...

gempaklah... hahahahaha... next year kite g sane.. nak?