Translate

24 December 2011

Cambodia Part 4

Lamanye berehat setelah menyiapkan technical paper n sedikit thesis untuk final projek PSM... pening kepala... kini kembali menceritakan pengalaman di cambodia untuk hari ke 3 dan 4 di sana..

Di pagi hari hari terakhir di Kampong chroy metry
 syahdu dan sayu ketika  ini kerana terpaksa meniggalkan kampung ini...
 Di dalam fikiran ketika ini.. kenapa x duduk lama sikit kat kg nie... banyak benda yg boleh di kongsi, dan disitu aq merasa amat ralat... impian cikgu Qamaruddin yang ingin aq ke CIC tidak kesampaian...andai ada masa dan ketika di masa hadapan mungkin aku akan kembali ke sana dengan harapan dan perubahan yang boleh aku lakukan untuk masyarakat di sana.
Sempat mengambil beberapa keping gmbar Cambodia Islamic Centre.... InsyaAllah aku akan kesana suatu hari kelak..


Bergambar bersama anak kepada keluarga angkat... dialah yang bawak kami kehulu kehilir dengan kete biru pakcik die.. bro nie kejanya bawak van untuk pelancong yang datang ke cambodia..gambar sebelah tu ketika kami sedang dlam perjalanan ke bandar siem reap.. tempat angkor wat tu.. perjalanan ke siem reap dari bandar phnom penh mengambil masa selama 6 JAM!!! lamenye.... penat kami... siap ade free massage lagi dlam bus tu. disebabkan keadaan jalan dan infrasturktur yg x begitu mengizinkan maka kami dpt pakej free masage gitu... :)

 Bersama ketua kampung



Ok sebelum sempat kami ke siem reap kami berhenti dulu window shopng kat russian market... honestly murah2 barang kat c2... kain jgn ckp la.. nie kalu mak n akak2 aq dtg nie mau rambang mata...sdgkan aq nie pn ghairah tgk kain2 nie..serius murah silk-cambodia die, harga boleh dpt 8-10usd... tp tgk kualiti kain gak.. kalu ade peniaga bagi harga diskaun kurg 8usd kain die keras sikit.. kalu 10usd kain lembut... die bnyak jenis n kene pandai pilih... aq main amik jer... x tau nak pilih..huhuh...


Dalam perjalanan ke Siem reap kami berhenti rehat untuk renggangkan badan, untuk ke toilet dan kalu ade yg nak makan boleh makan kot.. tp kami semua x makan tp beli buah yg di jual oleh kanak2 kemboja je yg lain x halal.... Sebelum bus berhenti dari jauh kami lihat ramai anak2 kecil dengan membawa makan + buah-buahan untuk di jual berlari-lari kearah bus... pada mulanya semua x nak kuar... TAKUT!!! bukan takut ape... takut kene serbu je dh ramai benor kt depan pintu bus tu... maklum la pompuan ramai kn dlm program nie....aq kuar pn nak teuicil jer x tahan dh .... kat kemboja nie.. once u dah beli kat sorg budk akan ade budak lain mintak u beli jugak... omk... die ikut jer mane u pergi... rimas... tp dlm masa yg sama kesian sebab kecik2 dah diajar untuk mencari rezeki....kalu kat malaysia dah lama jbtan kebajikan amik dieorg nie... gambar kat atas nie penjualan makanan exotic yang di makan org2 kat kemboja... spider die besar betul die goreng cam tu jer...nak muntah pn ade tgk...


  En bahar dah kene serbu... sir 1 dollar sir 1 dollar... satu bungkus buah tu die jual 1 dollar... yg en bahar nie mmg x tahan godaan... dah kira jadi bapak angkat sekejap dah kat c2... banyak giler die terpaksa beli...lebih 10 plastic..huhuh kami tumpang menguyah je..huhuh

 Prof ismail ngan anak die tgh sibuk interview anak2 kemboja tu... budak2 nie ade yg dah paham bahasa inggeris... ok lah senang nk berurusniaga...

Kiranya singgah kejap je kat c2 semua dapat anak angkat n adik angkat...huhuhu



Lebih kurang pukul 3 lebih kami berhenti solat kat salah sebuah perkampungan islam tepi jalan.... kiranya senag jugaklah nak jumpe masjid or surau kat tepi2 jalan nie.. tepi masjid nie ade sebuah bangunan yg namanya Comunity center... yg membanggakan kami bangunan nie adalah sumbangan dari University Malaysia Kelantan.... kiranya dah banyak bantuan dari Univ kat malaysia yg disalurkan kat kemboja nie... 

UMK



Lewat jam 930 lepas makan malam kat d'wau restron siem reap, kami tiba di Angkor star Hotel ...cantik hotelnye walaupun 3 star tapi dah mcm 4 star kat malaysia....Penat duk dalam bus lame2... tp disebabkan malam masih muda kami decide nak jalan kat Nite Market... pegi berenam je jalan kaki dalam 10 minit camtu yg lain x ikut sbb pnt n kami pn kuar senyap2..huhuh.. yang best balik naik tut-tut... huhuh 

Amoi nie cair ngn kiteorg... beg 12usd leh bagi kiteorg 5usd... sbb beli bnyak kot dlm 5 camtu... tah2 hege die 3usd jer.. ok la kami telah dpt discoun <50%... huhuh

 NIGHT MARKET

Naik tut-tut 3usd untuk 6 org huhu ....sempit!!! tp best

To be continue ~ Angkor Wat

1 comment:

fizah said...

subhanallah..seronoknya perjalanan penulis ke sana..mudah2an dapat kesempatan sekali lg ke cambodia..:)